Vesterhavsosten – Thises pletskud

”Jaaaa – det er verdens bedste ost!”. Sådan lød reaktionen fra en veninde, da jeg i weekenden hev en Vesterhavsost fra Thise op af bæreposen som et af mine bidrag til en sammenskudsmiddag.

”Verdens bedste” er måske lige at stramme den. Men Thises økologiske Vesterhavsost er uden tvivl en af de allerbedste danske oste på markedet lige nu. Den er fast med saltnister og har en god og kraftig smag, der minder lidt om parmesan.

Foto: Inge Hald

Osten smager dejligt som dessertost, for eksempel som på billedet herunder med valnødder i kirsebærsirup og rugkiks fra Bornholm. Men osten kan også rives over en tærte eller en pizza, i en risotto/bygotto, eller den kan skæres i tynde skiver og serveres i en sandwich.

Foto: Inge Hald

Vesterhavsost er – som navnet fortæller – fremstillet ude vestpå. Mejeriet Thise har etableret et ostelager på ejendommen Gammel Damsgaard, der ligger helt ude ved Vesterhavet. Her lagres osten i 26 uger, hvilket er rekord for Thise-oste.

Med den lange lagring, som også kendetegner mange sydeuropæiske oste, bygges smagen langsomt op, og osten bliver fast med ganske små krystaller på grund af den langsomme sammenpresning på lageret. I lagringsperioden blæses den saltholdige havluft ned i ostelageret ved hjælp af et avanceret ventilationsanlæg, hvilket er med til at give osten sin særegne smag.

Vesterhavsost fra Thise vandt Mejeribrugets Gourmetpris 2008. Osten kan købes i osteforretninger og i Coops butikker, blandt andet i Irma, Kvickly og SuperBrugsen.

 

En kommentar til Vesterhavsosten – Thises pletskud

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>