Stenalderbrød med revet gulerod

Jeg spiser hverken efter den ene eller den anden kostretning, men jeg lader mig gerne inspirere af både stenalderkost, LCHF og hvad der nu ellers er oppe i tiden af madtrends.

En af de ting, jeg har taget til mig fra stenalderkost-diæten, er brødet, lavet af nødder, kerner, æg og olie. Stenalderbrød smager så godt, at det i en snæver vending godt kan erstatte eftermiddagskagen. Kalorieindholdet er også så højt, at man ligesom ved kage ikke bør råæde af det 🙂

Foto: Inge Hald

Stenalderbrød med gulerod. Foto: Inge Hald

Jeg har taget udgangspunkt i danske “Mr. stenalder” Thomas Rodes opskrift, som du kan finde her. Min version er tilsat revet gulerod (forsøger at få sneget lidt ekstra grønt ind i det meste), og jeg har skåret ned på indholdet af æg, olie og salt – og har selvfølgelig erstattet olivenolien med en god, dansk rapsolie.

For at være sikker på, at denne version af stenalderbrødet hænger godt sammen, tilføjer jeg loppefrøskaller i opskriften. Det er muligvis ikke nødvendigt, jeg har bare ikke lyst til at risikere at ende med en smuldrende masse af dyrt indkøbte økologiske råvarer. For ja, det er et ret pebret brød at lave, især hvis man ikke har fået købt de økologiske nødder og kerner, når de er på tilbud.

Uanset om loppefrøskallerne er nødvendige eller ej, så gør de noget godt for brødet. De tilfører nemlig ekstra kostfibre. Og kostfibre er jo generelt et plus for vores fordøjelse – læs mere om loppefrøskaller og deres egenskaber og anvendelse her.

Ingredienser:


100 g øko mandler
 (med skal)

100 g øko valnødder

100 g øko græskarkerner

100 g øko solsikkekerner

100 g øko hørfrø

100 g øko sesamfrø

4 øko æg størrelse M/L

1/2 dl god rapsolie (fx fra Lehnsgaard)

½ dl koldt vand

½ dl loppefrøskaller (fra Urtekram eller HUSK)

2 dl fintrevne økologiske gulerødder

1 tsk groft salt (fx Himalaya)

Sådan gør du:

Sæt de hele mandler i blød i vand aftenen før, du skal bage, så de bliver ekstra saftige.

På bagedagen hælder du vandet fra mandlerne og lader dem dryppe af i en sigte.

Slå de hele æg ud i en skål og hæld vand, rapsolie, loppefrøskaller, fintrevne gulerødder og salt i. Rør godt rundt i massen. Tilsæt alle nødder, frø og kerner og rør rundt i et par minutter.

Hæld massen i en rugbrødsform, foret med bagepapir (jeg bruger en 3 liters form og får et ret fladt brød af denne portion – brug evt. en mindre form) og bag brødet på nederste rille i cirka 1 time ved 160 grader (forvarmet ovn).

Stenalderbrød med Bresaola Salami med wasabi/ingefær fra Aalbæk Specialiteter

Stenalderbrød med Bresaola Salami med wasabi/ingefær fra Aalbæk Specialiteter

Stenalderbrødet smager skønt nybagt og lunt – enten helt uden noget på eller smurt med smør. Uhm. Det er også delikat med en god salami – for eksempel Aalbæk Specialiteters Bresaola Salami med wasabi og ingefær som på billedet herover.

Bresaola salami med wasabi/ingefær fra Aalbæk Specialiteter. Foto: Inge Hald

Bresaola salami med wasabi/ingefær fra Aalbæk Specialiteter. Foto: Inge Hald

Stenalderbrød er også velegnet som en lækkerbid til eftermiddagskaffen, for eksempel smurt med HELT honning med ingefær. Hvem har så brug for kage? Ikke mig!

Stenalderbrød med HELT honning med ingefær. Foto: Inge Hald

Stenalderbrød med HELT honning med ingefær. Foto: Inge Hald

Stenalderbrødet kan snildt holde sig på køl i en lille uges tid. For at sikre, at der ikke går noget af det dyre brød til spilde, skærer jeg det ud i skiver og fryser det ned. Det fungerer fint – brødet ændrer ikke konsistens og er stadig lige lækkert efter en tur i fryseren.

Stenalderbrød - frosset ned i skiver. Foto: Inge Hald

Stenalderbrød – frosset ned i skiver. Foto: Inge Hald

 

 

 

18 kommentarer til Stenalderbrød med revet gulerod

 • Stina skriver:

  Hej Inge – den skal prøves 🙂
  Det sidste brød jeg bagte blev simpelthen så fladt. Har du et bud på, om jeg gør noget forkert – eller om jeg bare skal forsøge mig med en mindre form. Eller hæver de bare ikke ret meget?
  Stina

 • Hej Stina, som du kan se på mine billeder, er mit brød også ret fladt. Det er bagt i en 3 liters rugbrødsform. Men det passer mig fint, for så passer brødet lige ned i to af mine større frysebokse – og man kan med god samvittighed spise flere stykker til et måltid 🙂

  Brødet hæver ganske enkelt ikke særligt meget. Æggene samler massen, og det er det. Så hvis du gerne vil have et mere kvadratisk brød, skal du bage brødet i en mindre form eller lave en større portion.

 • Solvej skriver:

  Og så skal vi jo ikke glemme, at dette brød er fri for hvede og gluten. En ekstra bonus for os hvedeløse mennesker.
  Kage hver eftermiddag, hva’? Jeg ønsker mig dit liv 🙂

  Kh Solvej

 • Ha ha, Solvej. Det tror jeg nu ikke, du gør. Men ja, jeg får chokolade eller kage hver dag. Mest chokolade. Lidt sød har man vel lov at være 🙂

 • Mette skriver:

  Kan man lave brødet uden æg? kan ikke tåle æg og gluten!

 • mona sørensen skriver:

  Hej, fantastisk brød som også findes hvor alle kerner er samlet i en pose. Kan købesummen i føtex under low carb…men er direkte uenig med raspolien.
  Den anbefales ikke længere af forskere indenfor stenalderkost

 • tina jense skriver:

  til den de ikke kan bruge æg til sit paleobrød prøv elverbrød det kan købes ved frk.skrump og ved guldbageren

 • Camilla skriver:

  Jeg vil rigtig gerne prøve at lave brødet, men kan desværre ikke tåle mandler. Så ville høre om nogen andre har lavet det uden mandler, og om det gør noget ved brødet at de ikke er i?
  Hilsen Camilla

 • m.petersen skriver:

  Har kun ingredienser hjemme til 3/4 portion … hvor længe ska de så bage?

 • Mirjana skriver:

  Hej Inge.
  Tak for en god opskrift på stenalderbrød. Det smager herligt. Jeg har tilsat et revet æble og så har jeg brugt min blænder til at hakke nødder og kerner groft. Nu mangler jeg bare at finde den gode spegepølse, som du anbefaler.

 • Mirjana skriver:

  Hej Inge.
  Tak for en god opskrift på stenalderbrød. Det smager herligt. Jeg har tilsat et revet æble og så har jeg brugt min blænder til at hakke nødder og kerner groft. Nu mangler jeg bare at finde den gode spegepølse, som du anbefaler.

  • Ja, brødet smager helt fantastisk 🙂 Dejligt at det også falder i din smag. Det lyder spændende med det revne æble – tilsatte du det ud over gulerod? Dejlig med ny inspiration. Jeg ved godt, at nogen hakker nødder og kerner – jeg kan godt lide, at de er hele i brødet. Det giver også flotte skiver, når man skærer igennem mandler og de andre nødder og kerner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *