Den klassiske rugkiks fra Bornholm

Min – og rigtig mange andre danskeres – yndlingskiks er den originale bornholmske rugkiks. Kiksen er utroligt sprød og har en dejlig rund smag af rug med et strejf af kommen.

Hvis du ikke bryder dig om kommen, skal det ikke afskrække dig fra at prøve kiksen. Kommen hører bestemt ikke hjemme blandt mine favoritsmage, men lige præcis i den bornholmske rugkiks synes jeg, at kommensmagen kommer til sin ret.

Bornholmske rugkiks gør sig rigtig godt på en ostetallerken, som her i selskab med en Vesterhavsost fra Thise og valnødder i kirsebærsirup. Men den smager også skønt med for eksempel marmelade, skinke, laks eller paté – eller bare helt alene til en kop kaffe eller te.

Rugkiksen laves af bagermester Jesper Dam og hans medarbejdere i virksomheden Johannes Dam & Søn i Aakirkeby. Opskriften går helt tilbage til 1924, hvor Jesper Dams farfar fordanskede en tysk kikseopskrift og udviklede den i dag så kendte bornholmerkiks.

Foto: Inge Hald

En kiks består af 27 tynde lag

Bornholmske rugkiks indeholder 70 procent finmalet bornholmsk rugsigtemel, og hver kiks består af 27 tynde lag. Selv om der på en god dag ryger cirka 90.000 kiks gennem fabrikken i Aakirkeby, er der stadig meget håndarbejde i produktionen. For eksempel sorteres alle kiks i hånden.

Jesper Dam har udviklet flere kiksvarianter på baggrund af den oprindelige kiks. Blandt andet en pikant rugkiks med krydderier og havsalt og en grovkiks med grahamsmel og rapsolie.

Rugkiksene i den blå æske er i dag en ægte dansk klassiker, som står på hylden i enhver osteforretning og i de fleste af landets supermarkeder.

 

En kommentar til Den klassiske rugkiks fra Bornholm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>