Ravgylden rapsolie fra Bornholm
Jeg har advaret om det før. Jeg elsker Bornholm, og derfor vil øens mange specialiteter også ret hurtigt finde vej her til bloggen én efter én.
Nu er turen kommet til den delikate, gyldne bornholmske rapsolie fra Lehnsgaard, som til min store fortrydelse er forsvundet fra hylderne i mine lokale supermarkeder. Heldigvis kan man lige nu (i uge 6, 2013) finde den i Netto til en god pris.
Så haps, tidligere i dag røg der en flaske ravgylden rapsolie i min indkøbskurv. Den får plads ved siden af “lillebroren” med hvidløg, som jeg købte for nogle uger siden. Begge varianter er rigtig gode til dressinger og marinader, og de kan også bruges til stegning.

Ud over den rene rapsolie laver Lehnsgaard også en række forskellige kryddervarianter, fx med hvidløg, citron, chili, basilikum og grillkrydderi. Foto: Inge Hald
Raps fra bornholmske marker
Bag Lehnsgaard Rapsolie står den bornholmske landmand Hans Hansen. Under en studietur i Sverige sidst i 90’erne fik han ideen til at lave rapsolie, og han købte en oliepresse og gik i gang med at eksperimentere. I 2003 købte han en stor oliemølle i Aakirkeby, og et halvt år senere sendte han de første flasker med rapsolie fremstillet af raps fra egne marker på markedet. En del af rapsen kommer stadig fra Hans Hansens egen gård, Lehnsgaard. Men produktionen er i dag så stor, at flere andre bornholmske landmænd også leverer rapsfrø til Lehnsgaard-olien.
Koldpresning bevarer smag og vigtige vitaminer
Lehnsgaard laver udelukkende rapskimolie, hvilket vil sige, at det kun er selve kimen, der bruges til olien. Olien koldpresses, hvorved vigtige vitaminer og de sunde omega 3 og 6 fedtsyrer bevares. Processen giver olien en karakteristisk, næsten nøddeagtig smag og en ren, klar gylden farve.
Rapsolien er med sit høje indhold af enkelt- og flerumættede fedtstyrer noget af det sundeste fedtstof, der findes.
Lehnsgaard – en gård med en farverig historie
Lehnsgaard er en af Bornholms ældste og smukkeste gårde, beliggende i Østerlars uden for Gudhjem, blot få hundrede meter fra Bornholms største rundkirke. Gården har en farverig historie og har tilhørt både kronen, adelsslægten Gagge og sågar admiral Niels Juel.
Hans Hansen overtog Lehnsgaard for mere end 20 år siden og satser i dag 100 procent på rapsolie- og sennepsproduktion.
Pingback: Stenalderbrød med revet gulerod | Delikate Danmark
Pingback: Grøn risotto med ramsløg og persille | Delikate Danmark
Pingback: Pesto af Christiansøpersille, forårsløg og solsikkekerner | Delikate Danmark
Pingback: Frokost-omelet med chorizo og spinat | Delikate Danmark