Perlebygdessert med bærsauce af havtorn og gulerod samt saltbagte mandler

Det er vist ved at være et par år siden, at havtorn var ”det nye” i det nordiske køkken. Men det var først under en indkøbstur i Salling forleden, at et dansk produkt med havtorn fangede mit øje, nemlig en bærsauce med havtorn og gulerod fra det forholdsvis nye mærke Nordisk Naturens Forråd.

Bærsauce med havtorn & gulerod fra Nordisk Naturens Forråd

Bærsauce med havtorn & gulerod fra Nordisk Naturens Forråd

Jeg nappede den med hjem, for jeg tænkte, at den ville være god som tilbehør til en perlebygdessert, som jeg har lavet et par gange efter en opskrift, jeg har lokket ud af kokken i kunstmuseet Aros’ cafe. Desserten blev serveret i Aros-cafeen i december som en alternativ risalamande, men for mig er det bare en nem og lækker dessert, som sagtens kan nydes hele året.

Aros-cafeen serverede en hjemmelavet havtornsauce og saltbagte mandler til perlebygdesserten. Jeg har nu prøvet desserten med forskelligt tilbehør – en ribssirup med ingefær og vanilje fra Samsø Landkøkken, en meget bærrig kirsebærmarmelade fra Selleberg og senest med den nye bærsauce med havtorn og gulerod. Alle tre slags tilbehør kan anbefales til den nemme og lækre perlebygdessert.

Bærsaucen med havtorn og gulerod har en markant syrlig smag af havtorn, som afrundes lidt af den tilsatte gulerodssaft. Saucen smager også godt på is, skyr, yoghurt og ymer. På etiketten anbefales den også til chokolademousse og chokoladekage samt som smagsgiver i dressinger med æblecidereddike. Det må prøves senere.

Perlebygdessert med skyr og flødeskum, serveret med bærsauce med havtorn & gulerod samt saltmandler

Perlebygdessert med skyr og flødeskum, serveret med bærsauce med havtorn & gulerod samt saltmandler

Perlebygdessert (2-3 portioner)

Det skal du bruge:

1 dl perlebyg

Korn fra en halv stang vanilje

Skyr (cirka 2 spsk)

Piskefløde (cirka ¾ dl)

Rørsukker

Salt (til kogevandet)

 

Sådan gør du:

Skyl perlebyggen og kog den i letsaltet vand i cirka 25 minutter (eller efter anvisningerne på pakken). Skyl den kogte perlebyg godt under den kolde hane og lad den dryppe af i en times tid. Rør perlebyggene med skyr og flødeskum og smag desserten til med vaniljekorn og lidt rørsukker efter smag.

Tilbehør: Saltbagte mandler og fx bærsauce med havtorn og gulerod

 

Saltbagte mandler

Det er supernemt og meget lækkert at lave saltbagte mandler selv. Jeg bruger helst økologiske mandler.

Lækre, hjemmelavede saltbagte mandler.

Lækre, hjemmelavede saltbagte mandler.

Sådan gør du:

Hæld cirka 2 dl kogende vand over 150-200 gram mandler (med skal) og tilsæt 2,5 spsk. salt. Rør rundt til saltet er opløst. Lad blandingen stå og trække mindst en time – gerne to-tre timer. Hæld vandet fra og fordel mandlerne på en bageplade med bagepapir.

Bag mandlerne i ovnen ved 150 grader i 20-25 minutter. Vend mandlerne et par gange undervejs. Lad dem køle lidt af – og de er klar til at nyde som snacks eller som et lille mellemmåltid.

 

Om Nordisk Naturens Forråd

Virksomheden Nordisk Naturens Forråd har base i Frederikshavn, og det er kokken Christian Conradsen, der står bag produkterne. I serien fås også marmelader, marinader, eddike, rapsolie, sennep, sydesalt m.m.

 

3 kommentarer til Perlebygdessert med bærsauce af havtorn og gulerod samt saltbagte mandler

  • Solvej skriver:

    Glæder mig til at prøve at lave perlebygdessert. Lyder lækkert med alle de fine bær-ting til. For øvrigt er det ikke lykkedes mig at få fat i kirsebærmarmeladen, for det var åbenbart et dårligt kirsebærår sidste år, og derfor kunne min ‘leverandør’ ikke sige, hvornår hun igen kunne have Selleberg-produkter i butikken. 🙁

    Kh Solvej

  • Tori skriver:

    The answer of an expter. Good to hear from you.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *