Økologiske perler fra Skærtoft Mølle

I morgen skal jeg til Food Festival på Tangkrogen i Århus. Jeg glæder mig rigtig meget til at besøge de mange udstillere, smage deres lækkerier og opleve stemningen på det store grønne område lige ud til Århusbugten.

Jeg har købt billet til en madskole, hvor Marie-Louise Risgaard fra Skærtoft Mølle og kogebogsforfatteren Morten Skærved fortæller om, hvordan man kan bruge polerede korn og hele kerner i madlavningen. Både i hverdagen og i gæstemiddage. Det bliver spændende – og jeg skal nok give nogle af deres tips og råd videre her på bloggen.

Perlespelt og perlerug fra Skærtoft Mølle har længe stået side om side med ris, bønner og pasta i mit køkkenskab. Jeg bruger mest perlerne som tilbehør til for eksempel kød, fisk og gryderetter eller i salater.

Foto: Inge Hald

Men ind imellem eksperimenterer jeg også med at bruge dem til en dansk udgave af risotto – for eksempel med udgangspunkt i opskriften Bygotto med hytteost fra Karolines Køkken. Jeg har dog valgt rejer som tilbehør i stedet for fisk og har brugt friskbælgede ærter og cherrytomater i retten. Superlækkert!

Bygotto af perlebyg fra Skærtoft Mølle. Foto: Inge Hald

Ypperlig kvalitet og omsorg for natur og miljø

Skærtoft Mølle er drevet af ildsjæle. Her stiles højt på alle områder – samtlige produkter skal være af ypperste kvalitet og de laves med omsorg for natur og miljø.

Bag Skærtoft Mølle står den tidligere DR- og TV2-journalist Hanne Risgaard og hendes mand, Jørgen Bonde, der er uddannet landmand og har en MBA. De besluttede i 2004 at lave et gårdmølleri på Jørgens fædrende slægtsgård, Skærtoft på Als. Gården var allerede i 1991 lagt om til økologisk drift, og ved selv at male melet fik de fuld kontrol over kvaliteten af det mel og de kornprodukter, der kom ud af afgrøderne.

I 2005 sendte de det første produkt på markedet – nemlig perlespelt. Senere fulgte perlebyg, perlerug og valsede byggryn. Og i dag er virksomhedens økologiske produkter et gastronomisk brand, der har fået det “blå stempel” af de bedste kokke og bagere i verden.

Kornets naturlige næringsstoffer bevares

Skærtoft Mølle laver også en række melprodukter. Kornet males på en langsomtgående stenkværn, og alt fra de hele kerner – frøhvide, kim og skal – bruges i melet. Derved bevares alle kornets naturlige næringsstoffer, blandt andet folinsyre og de vigtige B- og E-vitaminer.

Hanne og Jørgens datter, Marie-Louise Risgaard, er i dag en del af familievirksomheden, der også tilbyder meget populære kurser i bagning og gastronomi.

Perler, mel og øvrige produkter fra Skærtoft Mølle kan købes i blandt andet Irma, Kvickly, SuperBrugsen og SuperBest samt i specialforretninger og gårdbutikker.

 

 

En kommentar til Økologiske perler fra Skærtoft Mølle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *