Nu fås Arlas Unika-oste også i Århus

Endelig! Nu kan Arlas fantastiske Unika-oste også købes i Århus, nemlig i Salling Super. Jeg opdagede nyheden i eftermiddag, da jeg var en tur i stormagasinet for at købe de første julegaver og lidt godt til weekenden.

Det er en rigtig god nyhed for alle med hang til kvalitetsoste. Længe har Unika-ostene nemlig kun kunnet fås i Torvehallerne i København og på en række af landets gourmetrestauranter.

Arla Unika fås nu også i Salling i Århus. Foto: Inge Hald

Hvis du ikke kender Arlas Unika-program, kan jeg fortælle, at det er en serie af danske gourmetoste, som Arla har udviklet i samarbejde med nogle af landets bedste kokke.

Oste baseret på nordiske råvarer 

Unika-programmet blev ”født” i 2002. Det udsprang af, at flere kendte kokke offentligt kritiserede Arla for at lave kedelige, smagsløse industriprodukter. “Hvor er mangfoldigheden og den unikke smag i jeres produkter?”, spurgte de. Kokkene mente, at Arla i kraft af sin størrelse havde et ansvar for at udvikle oste med en smagsmæssig kvalitet, der afspejler den danske natur og varierer med årstidernes skiften.

På baggrund af kritikken inviterede Arla kokkene med i et udviklingsprojekt, som efter nogle år fik navnet Arla Unika. Projektet tog helt fra starten afsæt i tankerne bag Det nye nordiske køkken, og alle Unika-oste er baseret på nordiske råvarer.

10-15 forskellige oste i Unika-programmet

Et eksempel fra Unika-programmet er osten Kornly, som lagres i ubehandlede danske rugkerner. Metoden er inspireret af, at man i gamle dage opbevarede ost i kornbunker. Dels for at få osten til at holde sig, dels for at undgå at musene gik i osten.

En af mine favoritter blandt Unika-ostene er Gnalling, som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen. En kombineret hvidskimmel- og rødkitost. Jeg er også ret vild med Havgus, som er en ”singlefarm” hårdost, som laves på økologisk mælk fra gården Nygård ved Vadehavet.

Unika-serien indeholder også Arlas første råmælksost, Lykkebjerg. I modsætning til alle Arlas øvrige oste laves Lykkebjerg på rå, upasteuriseret mælk.

Arla Unika-programmet omfatter 10-15 forskellige slags ost. Alle oste laves i begrænsede mængder på nogle af Arlas mindre mejerier.

I de første mange år blev Unika-ostene kun solgt til omkring 30 danske toprestauranter. Men i maj i år åbnede Arla en butik i Torvehallerne i København, og nu begynder ostene at blive tilgængelige flere steder. De kan for eksempel også købes hos SuperBest v/købmand Dalgaard i Hørsholm.

 

 

9 kommentarer til Nu fås Arlas Unika-oste også i Århus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *