Meyers kirsebæreddike i råkostsalat med rødkål, rosenkål og æble

Jeg bliver mere og mere glad for at bruge frugt- og bæreddiker til at give smagen et ekstra pift, når jeg laver mad. Både når jeg laver salater, gryderetter, supper og saucer. Æbleeddike har jeg brugt i årevis til især salatdressinger og til at give postevand lidt smag og ekstra friskhed.

Siden fandt en hindbæreddike vej til køkkenet, og senest har jeg købt en kirsebæreddike. Kirsebæreddiken er fra Meyers, og den er super til at gøre smagen mere frisk og intens i blandt andet bagte rodfrugter og salater med rødkål, som lige nu er i sæson.

I dag har jeg for eksempel brugt kirsebæreddiken i denne lækre råkostsalat med rødkål, rosenkål, æble og Vesterhavsost. Salaten smager skønt som tilbehør til for eksempel and, flæskesteg eller lam. Eller til en omgang frikadeller eller hakkedrenge. Salaten kan sagtens holde sig på køl i adskillige dage, så lav endelig en stor portion.

Råkostsalat med rødkål, rosenkål, æbler, Vesterhavsost og Meyers kirsebæreddike. Foto: Inge Hald

Råkostsalat med rødkål, rosenkål, æbler og Vesterhavsost (Tilbehør til 2 personer)

Rødkål skåret i tynde strimler (cirka 250 gram)

Rosenkål skåret i tynde strimler (4-5 styk)

Kirsebæreddike (cirka 4 spsk.)

Olie – fx oliven- eller rapsolie (1 spsk.)

Flydende honning (cirka 1 tsk.)

Salt, peber

Et lille økologisk æble (med skræl), skåret i tynde skiver

Græskarkerner, en lille håndfuld (du kan også bruge andre kerner eller nødder)

Vesterhavsost efter smag (skåret i tynde flager, fx med en kartoffelskræller)

Tørrede tranebær efter smag

 

Sådan gør du: 

Fjern de yderste blade af rosenkålen, og fjern stokken i rødkålen, inden du snitter dem fint. Bland rødkål og rosenkål i en skål, og fordel kirsebæreddiken godt i kålen. Lad gerne blandingen stå og trække 1-2 timer.

Rør den flydende honning ud i olien og krydr med salt og peber. Fordel honning/olieblandingen godt i kålsalaten.  Tilsæt æblestykkerne og drys med græskarkerner, tørrede tranebær og flager af ost.

Meyers kirsebæreddike. Foto: Inge Hald

Eddike af kirsebær fra Lolland

Meyers kirsebæreddike er fremstillet af Stevnsbær fra Frederiksdal Gods på Lolland. Stevnsbær er en gammel dansk sort, som regnes for at være den bedste til fremstilling af saft og vin.

Udover at kirsebæreddiken er god til at pifte smagen op i rødkålssalat og bagte rodfrugter, er den også god til tilsmagning af kraftige kødretter, wokretter, saucer, dressinger, marinader og supper, som kalder på ekstra friskhed og struktur.

Danske eddiker fra Nordhavn Eddikebryggeri

Meyers kirsebæreddike er blot en af en række frugt- og bæreddiker, som fremstilles på Nordhavn Eddikebryggeri. Bag bryggeriet står Claus Meyer og eddikebrygger Andreas Harder.

Claus Meyer fik ideen til at lave danske eddiker helt tilbage i 1996, og i 2002 købte han frugtplantagen Vigmosegaard på Lilleø med den hensigt at skabe en dansk tradition for at fremstille og bruge kvalitetseddiker baseret på frugt.

Meyers eddiker laves efter en metode, hvor eddiken brygges med forskellige typer frugt eller bær helt fra begyndelsen. Mange andre eddiker på markedet er fremstillet af neutral eddike, som efterfølgende tilsættes frugt eller bær for at give smagen.

Nordhavn Eddikebryggeri brygger i dag eddike af danske belle de boskoop æbler, Stevnskirsebær, solbær, blommer, hyldeblomst og hybenrose.

Claus Meyer og Andreas Harder har sammen skrevet bogen ”Eddike” med opskrifter og tips til at bruge eddike i madlavningen. Bogen, der udkom i foråret 2012, fortæller også eddikens historie og gennemgår, hvordan man bedømmer eddikers kvalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *