Kille Ennas chokoladekonfektkage fra ny Ikea-kogebog

For et par uger siden var jeg i Ikea for at købe et eksemplar af deres nye kogebog ”Vores mad – naturligvis”, som er lavet af en vores allerdygtigste kokke, Kille Enna. Og ”lavet” dækker altså over, at Kille har udviklet alle opskrifterne, skrevet alle teksterne og stylet og fotograferet alle retterne. Respekt for hendes multitalent.

KilleEnna-VoresMad

Også stor respekt for resultatet. Jeg er virkelig imponeret. Det er en af de flotteste og mest inspirerende kogebøger, jeg længe har haft i hænderne. Spækket med Killes gode opskrifter og überlækre madfotos. Dertil en masse råd om, hvordan man bedst udnytter sine råvarer og madrester fuldt ud og i det hele taget lever på den mest bæredygtige måde. Og så er det et eller andet sted også ret befriende, at det er maden, og ikke kokken, der er i centrum. Bogen indeholder ikke ét eneste foto af Kille selv!

Kille Enna kogebog

Kille Enna har jeg haft en særlig personlig oplevelse med. Som journalistpraktikant på Aarhus Stiftstidende kom jeg i foråret 1996 tilfældigvis til at sidde ved samme bord som den dengang 23-årige Kille til et chokoladearrangement, som Claus Meyer stod bag. Vi faldt i snak, og jeg blev så fascineret af hendes selvbevidsthed og entusiasme for madlavning, at jeg sørgede for at få hendes telefonnummer, da vi skiltes efter foredraget.

Jeg var i praktik på Stiftens madtillæg Spis Godt, og jeg var overbevist om, at jeg skulle lave en artikel om Kille. Jeg skulle bare lige finde en anledning, for hun var jo totalt ukendt i både Århus og resten af Danmark. Men der var noget helt særligt ved denne unge, vilde og begejstrede kok, der skilte sig ud fra mængden i sine  store hiphop-bukser, med kasket på sned og en tatovering på armen. Jeg var sikker på, at hende skulle vi nok komme til at høre mere om.

Ferieafløser for Claus Meyer

Da jeg mødte Kille, var hun lige kommet hjem efter tre år i udlandet, hvor hun blandt andet havde været køkkenchef og kok på restauranter i London og i San Francisco. Dengang drømte hun om at få frie hænder til at eksperimentere med mad og for eksempel arrangere workshops, hvor unge og ældre kunne komme og lave mad sammen med hende.

Få måneder efter vores tilfældige møde dumpede en pressemeddelelse fra DR ind på min redaktion i Århus. Kille skulle være ferieafløser for Claus Meyer i tre af hans madprogrammer. Aftalen var kommet i hus, efter at Kille uopfordret havde skrevet et brev til Claus Meyer. Først var det meningen, at Kille skulle medvirke i én udsendelse, men prøveoptagelserne til programmet gjorde tv-folkene så begejstrede, at Kille blev hyret til tre udsendelser, hvor hun skulle være afløser for Claus Meyer.

Det kan nok være, at jeg fik travlt med at finde Killes telefonnummer frem og lave en aftale om et interview. Og kort efter fyldte hun hele forsiden af ”mit” madtillæg, og jeg kunne som en af de første journalister bringe et stort interview med hende.

Killes kogebog udgives i 27 lande

Resten er historie. Tv-programmerne gjorde Kille  landskendt, og siden har hun udgivet otte kogebøger, hvoraf hun selv har fotograferet de seks. I dag bor hun i Ystad i Sydsverige, hvor hun dyrker grøntsager, krydderurter og frugter i egen have og drivhus og laver sine mange madeksperimenter i et særligt indrettet testkøkken.

Selv om hun har udgivet en del kogebøger – og også fremstillede, stylede og fotograferede maden til Karolines Køkkens populære 50-års jubilæumsbog ”Alle tiders Karoline” – er Ikea-kogebogen hendes hidtil største projekt. Første oplag er på 100.000 bøger, som udgives på 19 sprog i 27 lande. Det er da sejt!

Bogen er på i alt 257 sider i et stort format og trykt på miljøvenligt papir. Den indeholder 101 opskrifter, som favner over drikke, brød, fisk, salat og sødt. Der er 17 måltider, som for hvert måltid giver råd om tre nye retter, som kan fremstilles af gårsdagens rester.

Ud over opskrifterne indeholder bogen et væld af tips og råd. Der er råd om, hvordan du giver maden mere smag, sparer strøm, bruger krydderier og krydderurter, genbruger og komposterer køkkenaffald, gør rent på naturlig vis, lever bæredygtigt – og meget, meget mere.

Det første, jeg har lavet fra bogen, er en chokolade-konfektkage, inspireret af den klassiske panforte fra Siena i Italien. Kagen er virkelig lækker og kan holde sig frisk i månedsvis. Jeg brugte købte stødte krydderier i stedet for friskkværnede (undskyld, Kille) – det fungerede altså også fint.

DSC_7511

Kille Ennas chokolade-konfektkage

Fra Ikeas kogebog ”Vores mad – naturligvis”

 

Du skal bruge:

(giver 1 kage)

 

½ Ceylon-kanelstang eller 1 tsk. stødt kanel

¼ tsk. friskkværnede nelliker

1 tsk. friskkværnet korianderfrø

¼ tsk. friskkværnet muskatblomme eller nød

¼ tsk. friskkværnet sort peber

100 g paranødder

100 g mandler

100 g valnødder

75 g hasselnødder

125 g honning

100 g chokolade (min. 85%)

125 g flormelis

175 g kandiserede frugter, f.eks. kvan, citron, sukat og pomerans

75 g hvedemel

evt. flormelis til pynt

 

Sådan gør du:

Rist nødderne ved 180 grader i ovnen eller på en tør pande, indtil de dufter og har fået lidt farve. Hak nødderne groft og hæld dem i en skål.

Smelt honning og chokolade over vandbad. Tilsæt flormelis og lad det igen smelte med, indtil blandingen er flydende.

Vend nødderne godt i en stor skål med de kandiserede frugter, hvedemelet og krydderierne. Tilsæt den varme chokolademasse. Det er vigtigt, at den stadig er varm. Ælt dejen godt og grundigt. Det gøres lettest med hænderne, selv om dejen er lidt varm.

Hæld dejen i en bageform (20 cm i diameter), der er beklædt med bagepapir. Tryk/pres den flad (cirka 3 cm). Bag kagen i en 180 grader varm ovn i 25-30 minutter. Kagen skal have en anelse farve ovenpå, men må endelig ikke blive hård og mørkebrun. Kagen stivner, når den bliver kold. Afkøl den på en bagerist. Opbevar kagen koldt, tørt og mørkt i alufolie eller bagepapir i en tætlukket kagedåse.

 

Ikea-kogebogen ’Vores mad – naturligvis’ koster 199 kroner, men med et Ikea Family-kort kan du købe den for blot 75 kroner.

 

2 kommentarer til Kille Ennas chokoladekonfektkage fra ny Ikea-kogebog

  • Lisbeth skriver:

    Jeg kan ikke helt huske, hvordan den smager. Kan du ikke bage den en gang til, så jeg kan tjekke, om jeg husker rigtigt…. var det ikke noget med en hinmelsk god, krydret chokolade- og nøddesmag. 🙂

    Da jeg var i Ikea for at købe bogen kunne jeg i øvrigt kun finde 7 eksemplarer i hele varehuset. Jeg købte fluks 2.

    • Ja, det er en rigtig dejlig kage. Det siger også lidt om dens dejlighed, at jeg slet ikke nåede at få den fotograferet, inden den næsten var spist helt op. Så jeg har måttet nøjes med at bringe et billede fra bogen til opskriften. Men jeg må jo bare lave den igen snart 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *