Hotdogs med grove pølsebrød og ramsløgssennep fra Mors

En af mine største svagheder inden for fastfood er hotdogs. Gerne med hele ”svineriet”. Men der bliver længere og længere imellem mine besøg hos de lokale pølsemænd i Århus. For lige så snart lysten til en hotdog melder sig, hopper der en lille kvalitetsbevidst djævel op på min skulder og hvisker mig i øret: Vil du VIRKELIG spise det bras? Som regel finder jeg et sundere alternativ.

København har siden 2009 haft en økologisk pølsemand, hvor man kan købe en hotdog, man kan være bekendt at byde sig selv. Her er pølserne økologiske og i en lødig kvalitet, og pølsebrødet er bagt af fuldkornshvedemel og rugmel. Hver gang, jeg er i København, skal jeg helst et smut forbi den økologiske pølsemand. Og hver gang spørger jeg ham, hvornår han åbner en filial i Århus 🙂

Pølsevognskunder vil ikke have kvalitet!

Jeg har adskillige gange opfordret pølsemændene i Århus midtby til at sætte grovere pølsebrød og en bedre kvalitet pølser på menuen som et alternativ til det nuværende udvalg. Hver gang lyder svaret: Det vil kunderne ikke have!

Javel så. Mig bekendt har ingen af dem prøvet at sælge andet end de sædvanlige pølser og hvide brød i laveste kvalitet. Så hvor ved de det fra? Jeg tvivler på, at jeg er den eneste i Århus og omegn, der gerne vil betale ekstra for at få den danske nationalfastfood – hotdoggen – i en ordentlig kvalitet.

Indtil da kan pølsemændene så fortsætte med at undre sig over, at der bliver færre og færre pølsevogne i Danmark. Måske har det noget med kvaliteten og branchens manglende produktudvikling at gøre. Bare et gæt fra min side!

Bag dine egne grove pølsebrød

Heldigvis kan man jo lege økologisk pølsemand hjemme i sit eget køkken. Og det har jeg så gjort.

Langtidshævede grove pølsebrød. Foto: Inge Hald

Jeg har eksperimenteret lidt med at lave grove pølsebrød. Første gang blev de alt for rustikke. Men andet forsøg gik ret godt, når jeg  selv skal sige det. Så den opskrift får du her:

Langtidshævede grove pølsebrød (10-12 stk.)

15 g gær

2 dl økologisk kærnemælk

1 dl vand

1,5 tsk. salt

2 spsk. olivenolie

3 spsk. økologiske hørfrø

2 dl grovvalsede øko-havregryn

2 dl økologisk fuldkorns durummel

cirka 2,5 dl økologisk hvedemel

Aftenen før du skal bage brødene:

Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt kærnemælken. Rør salt, olie, hørfrø og havregryn i væsken og tilsæt durummel og hvedemel lidt efter lidt. Ælt dejen grundigt – jo længere tid, jo bedre. Dejen skal være smidig og lidt fugtig. Lad dejen hæve i en skål på køkkenbordet til næste formiddag (dæk skålen med husholdningsfilm).

På bagedagen:

Slå den hævede dej ned og form 10-12 aflange pølsebrød. Sæt brødene med ½ cm afstand på bagepapir på en bageplade, så de kommer til at hænge sammen under hævningen. Dæk brødene med et rent viskestykke og lad dem efterhæve mindst en time, gerne to timer.

Pensl brødene med mælk og bag dem midt i en 200 grader varm ovn i cirka 20 minutter.

Herefter er det bare med at fylde brødene med pølser i god kvalitet og dit yndlingstilbehør til hotdogs.

Hjemmelavet hotdog i grove brød. Foto: Inge Hald

Til hotdoggen på billedet har jeg brugt:

Økologisk wienerpølse fra Hanegal

Dertil ketchup, sennep, ristede og rå løg samt hjemmesyltede agurker (efter Camilla Plum opskrift– kan anbefales!)

Mors Bedste sennep med ramsløg og brændenælde

Senneppen er en specialitet fra Mors Honning i Øster Assels på Limfjordsøen Mors, og egentlig skulle dette blogindlæg have handlet om den. Men så gik der hotdogs og økologisk pølsemand i den 🙂

Mors Bedste sennep med ramsløg og brændenælde. Foto: Inge Hald

Senneppen er med ramsløg og brændenælde, hvilket giver den en dejlig, krydret smag med et snert af hvidløg. Den smager skønt til alle retter med pølser og som tilbehør der, hvor du normalt nyder en stærk sennep.

Bag produktet står Grethe og Jens Furbo, der nok er mest kendte for deres honningspecialiteter. De laver blandt andet honningvarianter med chokolade, kanel og mint. Parret har selv en del bistader i Thy og på Mors, og i 2008 åbnede de Danmarks første slyngcenter, hvor biavlere kan komme og få slynget deres honning.

 

 

2 kommentarer til Hotdogs med grove pølsebrød og ramsløgssennep fra Mors

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *