Grøn risotto med ramsløg og persille

Det kan godt være, at foråret lader vente på sig. Men sne og frostgrader forhindrer heldigvis ikke en af de faste forårsbebudere – ramsløget – i at skyde op af jorden.

Ramsløg i Riis Skov. Foto: Inge Hald

Ramsløg i Riis Skov. Foto: Inge Hald

Billedet er taget i Riis Skov i går, hvor jeg gik en tur for at se, om det var muligt at plukke ramsløg med hjem til den risotto, jeg havde planlagt at lave til aftensmaden. Det var det.

Jeg fik hurtigt plukket en stor portion. Ramsløgene strutter af saft og kraft, men de har jo heller ikke ligefrem manglet vand under væksten de seneste uger.

For ramsløgsfans er Riis Skov én stor urtehave fra nu af og de næste mange måneder. Skoven er både berømt og berygtet for sine mange ramsløg. Stort set hele skovbunden er dækket af løgplanter, og når vi kommer lidt længere hen på foråret, river den stærke løgduft i næsen, når man går eller løber en tur på stierne. Efter en regnbyge er duften særlig intens.

Jeg brugte nogle af de nyplukkede ramsløg sammen med persille i en grøn risotto.

Risotto med ramsløg og persille. Foto: Inge Hald

Risotto med ramsløg og persille. Foto: Inge Hald

Risotto (til 1 person)

 

Du skal bruge:

Zittauerløg (cirka 1 spsk. i tern)

1 dl risotto-ris

lidt god rapsolie (fx fra Lehnsgaard)

cirka 2,5 dl varm god bouillon (fx urtebouillon fra Herbamare)

et skvæt hvidvinseddike (eller hvidvin)

1-2 forårsløg

cirka 1 spsk. cremefraiche

ramsløg og persille (cirka 1/3 dl hakkede krydderurter)

revet ost (fx Vesterhavsost eller parmesan)

Salt, peber

 

Tilbehør:

Kyllingebryst

God bacon (fx Gourmetbacon fra Aalbæk Specialiteter)

 

Sådan gør du:

Skær løg i tern og forårsløg i cirka 1 cm skiver. Skyl krydderurterne grundigt og hak dem fint. Skær bacon i mindre stykker.

Svits baconstykkerne ved middelvarme i en gryde, indtil de er gyldne og sprøde. Tag baconstykkerne op af gryden, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Tør gryden af med lidt køkkenrulle. Hæld lidt rapsolie i gryden og svits løgene et par minutter, uden at de tager farve. Tilsæt risotto-ris og lad dem svitse med, indtil fedtstoffet er opsuget.

Hæld et skvæt hvidvinseddike over risene og rør rundt, indtil væden er opsuget. Tilsæt nu bouillonen lidt efter lidt under jævnlig omrøring. Hver gang risene har opsuget væden og ”bider” i grydebunden, tilsættes mere bouillon. Når risene har simret cirka 15 minutter, tilsættes forårsløg. Husk at røre rundt jævnligt. Risene skal have omkring 20 minutter i alt, så de stadig har lidt bid. Løber du tør for bouillon, kan du tilsætte lidt kogende vand. Konsistensen skal være lidt våd.

Vend krydderurter, revet ost og cremefraiche i risottoen. Smag til med peber og salt og lad den hvile under låg et par minutter inden servering.

Drys baconstykkerne over risottoen, og nyd den sammen med kyllingebryst i skiver.

En kommentar til Grøn risotto med ramsløg og persille

  • Solvej skriver:

    Tak for det fine forårsbebudende billede fra skovbunden! Man tørster efter grønt og sol i disse dage.
    Vi skal vist snart have risotto her i huset igen.
    Kh Solvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *