Granité af æbledessertvin fra Brænderiet Enghaven

Forleden kom jeg hjem fra et forårsmarked på Løndal Gods med en æbledessertvin i tasken. Lidt af et impulskøb, for dessertvine er normalt ikke noget, jeg har på lager. Men denne her, lavet af danske Belle de Boskoop æbler på et mikrobrænderi i Mellerup lidt nord for Randers, ville altså med hjem. Dels smagte den rigtig dejligt, dels fik jeg et godt tip om at bruge den i sorbet eller granité med i handelen.

Brænderiet Enghaven laver  pommeau på Belle de Boskoop, Flilippa, Ingrid Marie æbler.

Brænderiet Enghaven laver pommeau på Belle de Boskoop, Flilippa, Ingrid Marie æbler.

Mit køb er en Belle de Boskoop pommeau fra Brænderiet Enghaven. Pommeau er en hedvin, som overordnet laves på samme måde som portvin, sherry og madeira. Gæringen i æblemosten (her af Belle de Boskoop æbler) stoppes ved at tilsætte frugtbrændevin indtil alkoholprocenten når 18.

Æbledessertvinen har en fin duft og sød-syrlig smag af æbler og passer derfor særligt godt til alle typer desserter og kager med æbler. Som nævnt er den også god i en sorbet eller granité – sidstnævnte er en krystalliseret is, som både kan nydes som en lille mellemret til at rense ganen mellem to retter (som man gør på fine restauranter) eller som en læskende og lækker dessert, for eksempel i selskab med en god kage.

Granitéen af Belle de Boskoop pommeau fra Brænderiet Enghaven. Foto: Inge Hald

Granité af Belle de Boskoop pommeau fra Brænderiet Enghaven. Foto: Inge Hald

Belle de Boskoop pommeau granité (2 pers.)

 

Ingredienser:

3 dl vand

60 gram sukker (eller efter smag – denne mængde giver en dejlig sød version)

et lille glas Belle de Boskoop pommeau

 

Sådan gør du:

Kog vandet op med sukker og lad lagen køle af. Herefter tilsættes pommeau. Hæld det hele i en lav beholder med stor overflade, og sæt den i fryseren i minimum tre timer, gerne natten over. Før servering river du isen med en gaffel, så der opstår flager af is. Kom flagerne i et glas og server straks. Pynt eventuelt med et par blade citronmellisse.

Tak for opskriften til Jan Kristiansen, Snapsogurter.dk

Brænderiet Enghaven laver et stort udvalg af brændevin, de fleste lavet på danske æbler. Foto: Inge Hald

Brænderiet Enghaven laver et stort udvalg af brændevin. Foto: Inge Hald

 

Brænderiet Enghaven har base på gården Enghaven, der ligger i landsbyen Mellerup på nordsiden af Randers fjord. Virksomheden er mest kendt for sine frugtbrændevine, hvoraf mange laves af æbler som for eksempel Filippa, Ingrid Marie, Gråsten, Belle de Boskoop, Pigeon og gamle og mere sjældne sorter som Sommerrød, Kongelig Kortstilk og Rød Ananas.

Brændevinsmagerne er Esben Moestrup, hans far Erik Moestrup og vennen Mikkel Nordkvist. Erik og Esben Moestrup er henholdsvis fjerde og femte generation på slægtsgården Enghaven.

Mikrobrænderiet blev stiftet i efteråret 2007 efter flere års forberedelsesarbejde af Esben Moestrup, der er uddannet cand.mag i samfundsfag, filosofi og historie, og Mikkel Nordkvist, der er uddannet kemiingeniør og ekspert i gæringsprocesser. De to gamle gymnasievenner besluttede at starte en produktion af kvalitetsfødevarer af dansk frugt og fik overtalt Esbens far til at gå med som partner i deres fritidsprojekt.

De fleste æbler kommer fra Enghavens egen frugtplantage. Derudover suppleres fra et par mindre frugtavlere i regionen. Æblerne håndplukkes på et tidspunkt, hvor sukkerindhold og aroma er optimalt for brænding til brændevin. Herefter sorteres de i hånden inden de knuses, koldgærer, destilleres, lagres på træfade eller i rustfrie tønder (afhængig af brændevinstype) og tappes på flasker.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *