Go’ morgen smoothie og bog om safter

December står både i fødselsdagens og julens tegn for mit vedkommende, så jeg skal hoste op med mange gaveønsker lige nu. Højt på ønskelisten står allerede den nye bog Safter, skrevet af Søren Ejlersen (ham fra Aarstiderne) og Umahro Cadogan (ham med bogen om køkkenrevolution på høje hæle).

Jeg er nemlig stor tilhænger af konceptet med at drikke bær, frugt og grønt. Det er den nemmeste og hurtigste vej til at få gjort et godt indhug i de der ”6 om dagen”. Og du kan proppe ufattelig meget sundhed i en drik og stadig få et resultat, der smager mest af synd.

Jeg har allerede skimmet bogen igennem, for jeg lånte den på biblioteket forleden. Og nu er jeg da helt sikker på, at den bog SKAL jeg bare have.

Den er spækket med lækre opskrifter, viden om sundhed og gode råd. Vidste du for eksempel, at bagte rodfrugter gør sig godt i en smoothie? Det var i hvert fald nyt for mig. Nogle af bogens tips får du sidst i dette blogindlæg.

Først vil jeg lige vise, hvordan min morgenmad så ud i dag.

Go’ morgen smoothie. Foto: Inge Hald

Sådan ser den i øvrigt ud næsten hver morgen. Med mindre jeg spiser ude eller er på ferie, består min morgenmad af en lækker, mættende og supersund smoothie med bær, havregryn og gerne også noget grønt, for eksempel spinat, avocado eller grønkål.

Go’ morgen smoothie

Jeg varierer min morgensmoothie fra dag til dag. I dag indeholdt den:

1/2 banan

to håndfulde frosne bær (jordbær, brombær, blåbær, hindbær og ribs)

3 kugler frossen spinat

1 dl kærnemælk

1 dl appelsinjuice

1 dl økologisk skummetmælk

1 spsk. hørfrø- og kæmpenatlysolie fra Urtekram (andre gange bruger jeg Udo’s Choise eller fiskeolie)

1 dl havregryn

cirka to cm frisk ingefær (skåret i tynde strimler eller revet)

 

Blendes indtil den er helt uden klumper.

Sådan en smoothie holder mig mæt indtil frokost.

Bogen “Safter”. Foto: Inge Hald

Tips til at booste din smoothie

I Safter giver Søren Ejlersen og Umahro Cadogan en lang række tips til, hvordan du peppe din smoothie op. Du kan for eksempel bruge:

Skyr

Skyr indeholder tre gange så meget protein som yoghurt, så ved at bruge Skyr øger du proteinindholdet.

 

Vitaminas

I Brasilien laver man ”vitaminas”, som er smoothies med lidt havregryn i for at gøre drikken mere bastant og mættende.

 

Sundt fedt

En booster til din smoothie er ”sundt fedt”. Udover at tilføre sunde fedtstoffer til din krop, gør det også smoothien mere cremet.

Tilsæt for eksempel: Hørfrøolie, valnøddeolie, hampefrøolie, mandelolie, hasselnøddeolie, kokosolie eller kokosmælk.

 

Frosne grønsager

Du kan gøre din smoothie sundere ved at tilsætte for eksempel frossen spinat, frossen grønkål, frosne ærter, frossen broccoli eller frosne bønner. Det frosne grønt fremhæver oven i købet sødmen fra bær og frugt. Samtidig får du tilført ekstra K-vitamin, kalk, folat, magnesium, kalium og carotener.

 

Frisk bladgrønt

Tilsæt for eksempel frisk persille, spinat eller babyspinat.

 

Bagte rodfrugter

Du kan også komme bagte (og pillede) rodfrugter i smoothien. Altså bagte gulerødder, rødbeder eller søde kartofler. De tilfører sødme og gør smoothien cremet. Samtidig gør fibrene, at den også mætter bedre.

 

Du kan også tilsætte:

– en smule kakaopulver

– lidt god mørk chokolade

– lakridspulver

– afkølet grøn te eller grøn tepulver

– frisk eller tørret gurkemeje

– frisk eller stødt ingefær

– superfoods i form af havtornpulver, acaipulver, frysetørrede blåbær,  byggræspulver, chlorellapulver, spirulinapulver, gojibær m.m.

 

 

6 kommentarer til Go’ morgen smoothie og bog om safter

 • Pingback: Havregrød med rug, blåbær og lakrids | Delikate Danmark

 • Angelina lotus jensen skriver:

  Jeg vil bare tilføje at man må vist ikke spise dpinat hver dag, der er noget i spinat der fjerner kalken i knoglerne har jeg lade mig fortælle.
  Elsker ellers spinat og gtønkål. Gerne i en smoothie ; – )

 • Så vidt jeg kan læse mig til, så fjerner spinat ikke ligefrem kalken i knoglerne (heldigvis da), det indeholder et stof, der gør, at selv om spinat indeholder rigtig meget kalcium, så optager man ikke ret meget af det – http://vorespuls.dk/artikel/drik-maelk-faa-staerke-knogler

 • Birgitte Thomsen skriver:

  Elsker smoothies med bl.a. Spinat og bær men har været lidt til bageholden med at bruge dem frosne som står i mange opskrifter pga de sygdomstilfælde der en gang var fremme, er der nogle forbehold jeg kan tage eller nogle mærker der er bedre end andre

  • Inge/Delikate Danmark skriver:

   Hej Birgitte – hvis du vil sikre dig 100%, skal du give bærrene et opkog først. Har på et tidspunkt set i vistnok Kiwi, at de solgte varmebehandlede bær på frost. Ved dog ikke, om de stadig er i handelen. Jeg køber aldrig frosne hindbær – det er vist mest dem, der har været problemer med. De øvrige bær, jeg bruger – mest jordbær og blåbær – koger jeg aldrig, og jeg har heldigvis ikke været udsat for maveproblemer pga det.

 • Pingback: 15 smoothies til morgenmad (FANTASTISK til væggtab)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *