Gammel Knas – når ost bliver mild og rund med alderen

Jeg har fået en ny favoritost, som oven i købet er en slags seniorudgave af en dansk mejeriklassiker, nemlig ostetypen Havarti. Osten hedder Gammel Knas og er en del af Arlas gourmetostesortiment i Unika-serien.

Egentlig synes jeg, at Gammel Knas har lidt sit navn imod sig. Det giver associationer til de gammeldags ekstralagrede skæreoste, som har en meget kraftig smag og som får både køleskab og køkken til at lugte meget gennemtrængende af ost.

Men selv om Gammel Knas har ligget og hygget sig på modningslager i hele to år, har den hverken en stærk smag eller lugt. Den har den dejligste milde, runde og fyldige smag. Og under lagringen har osten udviklet sprøde proteinkrystaller, så den knaser lidt hyggeligt i munden.

Unika Gammel Knas i godt selskab - her med bornholmske grovkiks og kirsebærmarmelade fra Selleberg.

Unika Gammel Knas i godt selskab – her med bornholmske grovkiks og kirsebærmarmelade fra Selleberg.

Gammel Knas smager skønt sammen med kiks og godt brød. Og du får fuld valuta for pengene, du har givet for Gammel Knas, for der er ingen skorpe, som skal skæres fra. Du spiser hele osten.

Osten skulle også være god til gratinering, og på Arla Unikas website ligger en opskrift på en løgtærte med Unika Gammel Knas og oliven. Jeg har dog endnu ikke kunnet nænne at bruge den til gratinering.

Unika Gammel Knas

Gammel Knas laves på Nr. Vium Mejeri og indgår som nævnt i Arlas Unika-serie. Jeg har tidligere fortalt historien bag Unika-ostene i dette blogindlæg.

Siden jeg sidst skrev om Unika er der oven i købet sket det glædelige, at ostene nu kan købes i en række butikker rundt om i landet. Først kom Salling Super med på forhandlerlisten, og nu fås ostene også hos en række ostehandlere og i udvalgte Føtex-butikker.

 

8 kommentarer til Gammel Knas – når ost bliver mild og rund med alderen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *