Frikadeller med ramsløg og rugkerner
I påsken fik jeg plukket en masse ramsløg. Skovbunden er lige nu fyldt med spæde planter, så det er bare med at komme af sted og høste i naturens gratis spisekammer.
En del af ramsløgene brugte jeg i går i en omgang frikadeller, som jeg også fyldte med skårne rugkerner fra Skærtoft Mølle. Så bliver det da næsten ikke sundere 😉
Jeg lavede en stor portion, for i mine lokale supermarkeder er de åbenbart holdt op med at føre økologisk kalv og flæsk hakkekød. Så det blev til en pakke hakket oksekød og en pakke hakket svinekød – og en masse deller til fryseren.
Frikadeller med ramsløg og rugkerner
Ingredienser:
Cirka 800 gram økologisk hakket oksekød og svinekød
4 æg
2 dl mælk
100 gram skårne rugkerner (udblødt cirka 8 timer, gerne natten over)
1/2 revet zittauerløg (kan undværes)
finthakket ramsløg efter smag (jeg brugte cirka 2 håndfulde ramsløg)
cirka 3 spsk. rugmel
salt og peber
smør og olie til stegning
Sådan gør du:
Hæld kogende vand over de skårne rugkerner, og lad dem udbløde i cirka 8 timer, gerne natten over. Hæld vandet fra.
Rør kødet med æg, mælk, rugkerner, revet zittauerløg og finthakket ramsløg. Tilsæt rugmel til du får en konsistens, der kan formes som frikadeller. Krydr med salt og peber. Steg frikadellerne i en blanding af smør og olie.
Ser rigtig lækre ud.
Jeg plejer ikke at lægge kernerne i blød så længe, når jeg bruger dem i rugbrød. Med kogende vand er de ok efter to timer eller endnu kortere, afhængigt af hvad man kan lide. Sagen er, at jeg plejer at glemme dem, når de har stået natten over – og de kan ikke stå længere end en dag, så bliver de altså mærkelige!
De smager også super godt. Jeg har ikke prøvet at bruge kernerne efter bare to timer – jeg har bidt mærke i, at Skærtoft Mølle selv anbefaler at lade skårne rugkerner udbløde natten over. Jeg satte dem i blød om formiddagen, som jeg skulle bruge dem i dellerne sidst på dagen. Men godt at vide, at man godt kan lade dem stå i blød i kortere tid 🙂