Endelig! Så kom Landmad også til Århus

Som varm tilhænger af råvarer og madspecialiteter fra små danske producenter har jeg svært ved at få armene ned over, at Århus nu også har fået en Landmad-butik. Oven i købet en stor og indbydende flagskibsudgave, indrettet i en tidligere købmandsgård i Studsgade, midt i Latinerkvarteret. “Fødevarer fra stalddøren” i en 300 år gammel ejendom med bindingsværk og hyggelige, lavloftede lokaler. Den perfekte beliggenhed til en moderne city-gårdbutik.

Århusudgaven af Landmad åbnede i lørdags, den 6. august. Her var butikkens brostensbelagte gård indrettet med små boder, hvor man kunne møde nogle af butikkens leverandører. En af dem var Oles Gård fra Hammel, der er blevet kendt vidt og bredt for sine lækre stenovnsbagte pizzaer med gode, lokale råvarer. De friskbagte pizzaer fra Oles Gård var også et hit på åbningsdagen, og fremover får vi århusianere nem adgang til de populære pizzaer. Landmad i Studsgade sælger nemlig Oles pizzaer – både i udgaver på køl og på frost.

Landmad_aarhus

Landmad i Århus bor i en af Studsgades gamle, charmerende ejendomme, der oven i købet er en tidligere købmandsgård. I baghuset indrettes i nær fremtid en café, hvor man kan smage nogle af butikkens mange lækre sager.

Landmad_Aarhus_2

Den 150 kvm. store butik har fritlagte bjælker, lavt til loftet og tydeligt bindingsværk.

Landmad – bonderøvskæde med nu 8 butikker
Hvis du ikke allerede kender Landmad, følger her et kort rids af konceptet:
Landmad.dk er en franchisekæde bestående af lokale gård-/købmandsbutikker med integreret café og en webshop. Kæden sælger råvarer og forarbejdede fødevarer fra lokale producenter. Hele konceptet bygger på nærhed, oprindelighed og dyreetik.

Landmad.dk er stiftet af Louise Dolmer, der i dag arbejder som direktør i ”bonderøvskæden”, som hun selv kalder den. Den første Landmad-butik blev etableret i Grenå i oktober 2013. Siden er det gået stærkt. I dag har kæden spredt sig til Silkeborg, Roskilde, Helsingør, Horsens, Holbæk, Ålborg – og altså nu også Århus.

Søstre bag Århus-butikken 
Bag Landmad i Århus står søstrene Birgitte og Maria Bager. De har begge en akademikerbaggrund og ingen praktiske erfaringer med at drive butik og café. Men Landmad-konceptet ramte de to ”i maven” og gav dem lysten og modet til at blive franchisetagere i kæden.

Birgitte_Bager_Maria_Bager_Landmad

Søstrene Birgitte (th.) og Maria Bager er franchisetagere i Landmad i Århus. De får hjælp til at drive butikken af bl.a. deres far og Birgittes datter.

”Vores familie har gennem 30 år haft sommerhus på Endelave, hvor der er alle mulige skønne sager, f.eks. lokalproduceret honning. Vi har tit siddet og snakket om, hvordan man kunne få de her lokale produkter ud over rampen. Og da Birgitte faldt over Landmad-konceptet, besluttede vi os for, at nu skulle det være. Her var skelettet til at komme i gang med det, vi gerne ville,” fortæller Maria Bager, der har boet i USA i en årrække, men nu er rykket til Århus sammen med sin familie for at drive butikken sammen med søsteren.

Birgitte og Maria har håndplukket varer fra en lang række lokale producenter til butikkens hylder. Grøntafdelingen byder bl.a. på økologiske varer fra Helges Grønt Mols Bjerge, og man kan bestille kasser med øko-grøntsager fra Yduns Have på Samsø.

Landmad_Aarhus_3

I butikkens kølediske finder man et godt udvalg af oste fra Ulvedal Ost og spegepølser fra Birkedommergård på Djursland. I frostafdelingen er der grillpølser og frankfurtere fra slagter Drachmann i Allingåbro samt hele kyllinger, fileter, supper og tarteletfyld fra Hopballe Mølle.

Til den søde tand er der bl.a. chokolade fra Konnerup samt is og islagkager fra Ny Lundgaard Ismejeri,

Sortimentet omfatter også pastaer og olier bornholmske Pastariget samt korn- og grødprodukter fra Aurion. Møllerup Gods er repræsenteret med en lang række af sine hampeprodukter, bl.a. hampemel, hampefrø, hampesennep, hampeolie og kornblandinger med hampefrø.

Kaffen er fra Sigfreds Kaffefabrik, mens tedrikkerne kan vælge mellem et udvalg af Kirsten Kronborgs Min Yndlingste. Her er æblecider, rapsolier og safter fra Samsø, safter og sirup fra Vibegaard samt safter fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Her er også specialøl, mjød samt gode rød- og hvidvine.

Butikken har også en lang række specialiteter fra producenter på Djursland, som sælges under Landmad-varemærket – heriblandt eddiker, sennep, bærsaucer, müsli, dressinger, eddiker, mel og bolcher.

Landmad_Aarhus_6

Her er mine første indkøb i Landmad i Århus: En “hemmelig dressing” fra Landmad (med bl.a. chili og ingefær) og ristede hampefrø, som piftede min salat gevaldigt op her til aften. Og en “turkis blanding” med lakridsrod, lemongræs, pebermynte og ingefær fra serien Min Yndlingste. Mums. Tre gode, nye smagsoplevelser – og mange flere i vente fremover i Århus’ nye gårdbutik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *